Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut

AIHE: Peugeot 309 5D

Peugeot 309 5D 23.08.2017 22:16 #45863

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Lisäilläämpä tännekkin jotain luettavaa ihmisille. :P

406 Coupen sain pitkällisen kauppaamisen jälkeen myytyä kuluneen kesän juhannusaattona, joten uuden käyttöauton etsintä oli ajankohtainen. Koitin tällä kertaa kovasti etsiä jotain muuta autoa kuin Peugeottia, mutta jostain syystä minulle oli alkukesän aikana kehittynyt joku perverssi mieltymys 5-oviseen 309:iin (punaisena tai valkoisena), enkä tässä tilanteessa päässyt tuosta vimmasta yli... Tämän seurauksena pihassa lepäsi tällä kertaa valkoinen 5-ovinen karvalakki 309 paria päivää myöhemmin...

Auto oli täysin orkkis, 200 tkm ajettu, huonosti pidetty, runsaasti vikoja sisältävä ja vain kahden viikon leimalla varustettuna, mutta jostain kumman syystä olin erittäin tyytyväinen hankintaani, olipahan se ainakin erittäin halpa. :) Suurin kriteeri ostopäätöksessä oli korin kunto, jonka vuoksi en suorittanut autolla edes koeajoa... :ohmy: Maalipinta oli täysin mattaantunut, eikä sitä selvästikkään oltu pesty juuri ikinä. Totesin kuitenkin, että maalipinnassa on potentiaalia (ehkäpä juuri pesemättömyyden takia?).

Auto ostokuntoisena:
Ensimmäiset näkyvät ja dokumentoidut toimenpiteet olivat auton perusteellinen pesu kaikesta paskasta ja sammaleista liuotinpesuaineilla. Autosta irtosi runsaasti paskaa ja huokostunutta maalia...Auton pinta kiillottui ensimmäisessä pesussa melkoisesti, mikä viittaa vahvasti huonoon ylläpitoon...

Seuraavaksi vuorossa oli auton maalipinnan perusteellinen myllyttäminen. Ennen myllytystä nykäisin autoa kiertävän ekoraidan hiiteen ja raksin kylkilistat irti, sillä ne oli tarkoitus kunnostaa seuraavaksi. Itse myllytys suoritettiin 3-steppinä, mikäli muotitermistöä haluaa käyttää. Kiillotukseen käytin Flexipadsin tuotteita ja pintaan Autoglymin punainen ja kultainen.Myllytyksen jälkeen maalailin irrallaan olevat kylkilistat ja toiset puskurit (GTI etupuskuri) HB Bodyn uudella Bumper Paint Texturella mustaksi. Täytyy kyllä sanoa, että on selkeästi parasta puskurimaalia mitä olen itse käyttänyt, helppo ruiskuttaa ja jättää nätin textuuripinnan. Puskureiden ja listojen maalaamisen jälkeen niissä olevat listat teipattiin vanhasta tottumuksesta punaisiksi DC Fixin kontaktimuovilla.Lopuksi käsittelin tuoreet muoviosat Autoglymin hoitoaineella, joka syvensi väriä ja antoi vettä hylkivän pinnan. Tuoreet osat oli mukava kiinnitellä kiiltävään autoon. :cool:

Jatkuu...
Nurkat täynnä pösöjä...
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 23.08.2017 22:17 #45864

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Auton ulkokuoren ehostamisen yhteydessä takavalot vaihtuivat myös tummalla alaosalla oleviin ja kiillotettuihin yksilöihin. Vanteiksi auton alle löysi tiensä jo 8 vuotta sitten kiillottamani(!) Ronalin Turbot jotka passaa kokonaisuuteen ihan kivasti. Myös rikkinäinen takavalojen välinen heijastinpaneeli korvautui ehjällä mustalla ritiläversiolla.

Sisustaan olen vaihtanut myös GTI:n punamustat penkit sekä rattina on kiillotetulla keskiöllä ja mustalla kehällä oleva puuratti.

Nyt autolla kelpaakin jo ajella, vaikka paljon olisikin vielä askarreltavaa... Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu ainakin auton madaltaminen, moottorin ja alustan päivittäminen. Auton "rakentelu"tyyli tuleekin olemaan hyvin orkkishenkinen, joka on jo kuvissa hyvin havaittavissa.

Tekniikasta sen verran, että konehuoneessa majailee tällä hetkellä 1.4 TU voimapesä, joka on aika... perseestä... :sick: Moottori vuotaa öljyä joka ikisestä stefasta sekä lohkon ja runkolaakeripedin välisestä saumasta, kytkin on melko loppu, jakopää pitäisi vaihtaa, vaihteisto ujeltaa, venavarren kumit vuotaa, käynti pätkii ja nykii edelleen, yms, yms... Lienee sanomattakin selvää, että yksittäisiä vikoja ei kannata alkaa korjaamaan, vaan moottori tulisi tiputtaa pois ja korjata kokonaan... Kun nämä kaikki korjaukset pitäisi suorittaa, niin en näe järkeväksi sijoittaa rahoja tähän moottoriin... :P Koitan vain keplotella tuolla moottorilla niin kauan kun saan toisen moottorin rakennettua. Tavoitteena olisi saada moottori valmiiksi joululomaan mennessä, jolloin olisi hyvin aikaa suorittaa vaihto. :peace:
Nurkat täynnä pösöjä...
Viimeksi muokattu: 23.08.2017 22:20 : vexa.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 25.08.2017 12:54 #45872

 • Digari
 • Digari hahmo
 • Poissa
 • Mestarikorpraali
 • Vive la France!
 • Viestejä: 82
Siitähän tuli kertaheitolla komea. :)
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 26.08.2017 18:27 #45890

Hienosti siistiytyi yleisilme!
205 S16, Mersu E300 T Hybrid, Porsche 944 hidas ja harmaa
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 08.01.2018 21:15 #46205

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Yllättäen ei taaskaan pitänyt paikkaansa tuo aikataulu, että joululomalla pääsisi konetta vaihtelemaan... :P Jotain kuitenkin päästiin tekemään.

Uuden moottorin rakentamisen aloitin XU7J4 sylinterin kannen purkamisella ja tutkailemisella. Kun sain venttiilit purettua kannesta pois, oli sanomattakin selvää ettei kantta voi jättää peukaloimatta, sillä tehtaan jäljiltä kanavat oli suoraan sanottuna aika syvältä. Tässä kuvaa imukanavasta, jotka olivat huomattavasti huonommat:Tarkoituksena kanavien kokoa ei ollut tavoitteena kasvattaa, että virtausnopeudet pysyisivät korkeina, vaan ajatuksena oli poistaa kaikki terävät kulmat, valupurseet ja epämääräiset muodot. Tehtaan karusta jäljestä johtuen kanavia joutui kairaamaan suhteellisen reippaasti, että niistä sai mieleiset:Lähtökohtakuvaa imukanavasta myös imusarjan puolelta:Ja samasta paikasta kuvaa kairaamisen jälkeen:Imukanavien osalta tarkastelun kohteena olivat seetirenkaan porauksen ja kanavavalun yhtymäkohdan muotoilu jouhevammaksi, jakoseinän kaventaminen ja muotoilu jouhevammaksi, venttiilinohjaimen pään kevyt muotoilu, imukanavan alun kavennuksen avarrus sekä imusarjan laipan kohdistaminen mahdollisimman tarkasti kanteen. Nämä työt on pääpiirteittäin tehty, enää olisi pientä viimeistelyä.

Jatkuu...
Nurkat täynnä pösöjä...
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 08.01.2018 21:16 #46206

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Ja jatkuu...

Pakokanavat olivat jo tehtaalta tullessaan huomattavasti imukanavia fiksummassa kunnossa, joten niiden osalta riitti kevyempi muotoilu:Pakokanavien osalta tarkastelun kohteena olivat lähinnä kanavan "katossa" olevan laajan patin poisto, jakoseinän kavennus ja muotoilu jouhevammaksi sekä pakosarjan laipan kohdistaminen kannen kanaviin:Pakokanavan jätin millin verran pienemmäksi pakosarjan laippaan nähden (tavoitteena estää pakokaasun takaisinvirtausta). Pakokanavien osaltakin hommat olisivat viimeistelyä vaille valmiita.

Sarjojen kohdistamista varten valmistin 10mm pulttien varsista kohdistustapit, jotka sovitin hyvin tiiviisti sarjoihin. Tämän jälkeen leikkasin pellistä sabluunan, johon jyrsin tarkasti toisen puolen aukon, esim. pakopuolella leikkasin sabluunaan tarkasti pakosarjan reikien muodot. Seuraavaksi pulttasin kohdistustappien avulla sabluunan kiinni kanteen tarkasti oikealle paikalleen. Nyt pellin avulla kanavan aukko voitiin pirrailla oikeaan muotoon.

Työpöydällen kertyi viikon aikana reilut kasat alumiinupurua, joten on sieltä jotain lähtenyt irtikin: :PKanavien työstöön olen itse sen verran tyytyväinen (vaikka kyseessä onkin ensimmäinen kairaamani kansi), että tekisi mieli käyttää kansi virtauspenkissä, jotta näkisi kuinka paljon parannusta virtauksiin on saatu aikaiseksi. Vakionahan tämä kansi virrannee hieman alle 200hv. Lisäksi selviäisi onko kanavien kesken paljon eroja virtauksissa. Kanavien muodoista ei ainakaan löydä mitään eroavaisuuksia.

Sitten olisi muutama kysymys liittyen kannen viimeistelyyn:
- Imukanavat ajattelin joko jättää "hiomapaperipinnalle" tai hiekkapuhaltaa kevyesti, sillä tietojeni mukaan kanavan pinnan pieni karkeus estää bensan pisaroitumista kanavan pinnalle ja parantaa seoksen sekoittumista. Kumpaa suosittelisitte käsittelyksi?
- Palotilasta meinasin vielä muotoilla tulpan kohtaa jouhevammaksi, mutta onko palotilan pinnan kiillottamisesta hyötyä? Näin internetissä toimittavan tällä tavoin.
- Entäpä pakokanavien pintojen kiillottaminen, onko vaivan arvoista hyötyä?
- Venttiileihin ajattelin hiotuttaa ainakin 30 asteen taustaleikkauksen, vai kannattaisiko seetipintoja enemmänkin muokata?
Kommentteja kanavien työstöstä saa myös esittää. :P


Moottorisuunitelmista yleisesti vielä sen verran, että tavoitteena olisi rakentaa mahdollisimman vähän kuluttava, n. 150 - 200 heppaa kehittävä kevyt vaparimoottori. Moottori on aikomuksena kasata XU5 lohkoon, sen seuraksi XU10 (86mm) kampiakseli ja XU9J4Z kanget ja männät, XU7J4 kansi johon sovitellaan XU10J4RS kannen osia sekä samaisen moottorin imu- ja pakosarjat. Kampiakseli sovitetaan alulohkoon ja lohkosta / kannesta otetaan sopiva siivu pois ruttujen kasvattamiseksi. Ohjain tietenkin vaihdetaan säädettävään.
Nurkat täynnä pösöjä...
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 11.01.2018 21:17 #46224

Aika hiukeet imukanavat. Pösön inssi on nähnyt ison vaivan ettei koneesta tule liikaa tehoa. Kanaviin tuli tietty vähän kokoa, mutta ainakin jaksaa kiertää. Mitenköhän koko on nyt verrattuna gti-6 kanteen? Virtaukset on varmasti huomattavasti lähtökohtaa paremmat. Tarvii vielä paremmin muotoillut seetit ja venttilien hionnan. Sitten laulaa, jos nokissa on riitävästi asteita.
205 S16, Mersu E300 T Hybrid, Porsche 944 hidas ja harmaa
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 12.01.2018 09:25 #46229

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
puginisti kirjoitti:
Aika hiukeet imukanavat. Pösön inssi on nähnyt ison vaivan ettei koneesta tule liikaa tehoa. Kanaviin tuli tietty vähän kokoa, mutta ainakin jaksaa kiertää. Mitenköhän koko on nyt verrattuna gti-6 kanteen? Virtaukset on varmasti huomattavasti lähtökohtaa paremmat. Tarvii vielä paremmin muotoillut seetit ja venttilien hionnan. Sitten laulaa, jos nokissa on riitävästi asteita.

Kokoa tuli mielestäni aika maltillisesti lisää, kanavan keskivaiheilta ei käytännössä otettu mitään pois. Pitäisi melkein seuraavaksi purkaa GTI-6 kansi vertailua varten.

Hommassa eniten yllätti se, ettei tuossa sinänsä ole mitään vaikeaa. Työläs, mutta helppo homma.

Mietin tuossa vaihtoehtoa, että lähetän kannen jonnekkin kansipajalle seetityöhön ja jossa voisivat samalla virtauttaa kannen, saisi tietää mitä se virtaa.

Kanavia tuli vielä siistittyä kuvien ottamisen jälkeen hieman.
Nurkat täynnä pösöjä...
Viimeksi muokattu: 12.01.2018 09:26 : vexa.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 30.01.2018 11:54 #46330

 • paivto
 • paivto hahmo
 • Poissa
 • Ylimajuri
 • 406 v6 coupe sc 407 coupe v6hdi
 • Viestejä: 1099
Raisiossa Superkoneistus mittaa virtaukset ja hoitaa seetitkin tarvittaessa sekä myös tasoittelee eroavaisuudet.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 09.02.2018 20:14 #46363

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Täytyypä laittaa korvan taakse tuo. :P Pitää alkaa paneutumaan asiaan paremmin taas parin viikon päästä, kun saa kouluprojektit pulkkaan.

puginisti kirjoitti:
Mitenköhän koko on nyt verrattuna gti-6 kanteen?

Purin GTI-6 kannen vertailun vuoksi ja onhan siinä roimasti suuremmat imukanavat. Näppituntumalta heitettynä kanava on yläosasta (suurinpiirtein venttiilinohjaimen kohdalla) n. 5mm suurempi, joten onhan siihen vielä matkaa. Venttiilin noissa näytti olevan kuitenkin saman kokoiset... :unsure: Pakokanavat noissa taas näytti hyvinkin pitkälti samanlaisilta.

Törmäsin XU5 lohkoa tutkiskellessa mielenkiintoiseen ongelmaan: eihän se ihan heittämällä sovellukkaan käytettäväksi 16 venttiilisen kannen kanssa... :angry: XU5 lohkon etupuolelle ei passaa XU9J4 moottorin kannake, eikä 16v kannen kanssa taas voi käyttää 8v kannaketta... Ei auttanut muu kuin palata suunnittelupöydälle. Vaihtoehtoina oli käyttää XU7JP4 tai korjata XU9J4Z lohko. XU7 lohkon huonot puolet olivat n. 200g painavampi etukorvake (valurautainen - joskin kooltaan sirompi) ja mäntien öljysuihkujen puute. Tosin eipä XU5 lohkossakaan ole öljysuihkuja männille. XU9 lohkon huono puoli oli, että se on muutettu 4-vetokäyttöön soveltuvaksi, eli lohkon takaa olin poistanut aiemmin kaksi kiinnitystornia. Hyvät puolet XU7 lohkoon verrattuna oli kevyempi korvake (alumiinia - vaikkakin kookkaampi), mäntien öljysuihkut sekä runkolinja näyttää inan verran järeämmältä.

Päätin edellämainittuihin syihin nojaten kokeilla ensisijaisesti korjata XU9 lohkoa takaisin etuvetokäyttöön soveltuvaksi. Homma tarkoitti kahden tornin hitsaamista takaisin paikoilleen. Toisekseen ei noita ehjiä MI16 lohkoja enää tunnu oikein puissa kasvavan, taitavat olla jo varsin kovaa katoava luonnonvara... :laugh:


Tornit muotoiltuna ja paikan hahmottelua. Hommaa helpotti se, että lohkossa oli jäljellä pätkä alkuperäistä kierrettä, johon sai kierrettyä pinnapultin. Uuden palikan sai sen avulla hollilleen.Hitsaus"jigi" valmiina. Korvakkeen tarkka sijainti haettiin paikoilleen vaihteiston ja vetarin avulla.Lohko "valmiina". Tarkoitus on vielä hitsata lisää tavaraa tueksi. Pinnapultti jää noille sijoilleen.


Mielestäni homma onnistui varsin hyvin ja korvake napsahtaa varsin mallikkaasti ohjaintappien kanssa paikoilleen. Toivottavasti hitsaussaumat vain kestävät. :P

Alakerran osalta päädyin menemään siitä missä aita on hieman matalampi ja aion käyttää toisesta moottorista lainattuja kampiakselia, kankia, mäntiä ja putkia, jotka osoittautuivat varsin hyväkuntoisiksi. Samalla myös säästetään hieman koneistuskuluissa, kun 86mm akselin sovitusta ei tarvitse suorittaa.


Plussakeleillä tuli myös pestyä auto ja aikomuksenani oli ottaa parempia myyntikuvia, mutta autoa pestessä päätin olla myymättä sitä. :laugh:


Auton alla olevat "seisotteluvanteet" iskivät myös jostain syystä paljon kovempaa kuin Ronalit, joten suunnittelin kunnostavani nuo GTI-vanteet "Goodwood"-versioiksi ja pyöräyttää niille jotkut sopivan kapeat renkaat. :P
Nurkat täynnä pösöjä...
Viimeksi muokattu: 09.02.2018 20:20 : vexa.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 12.06.2018 23:48 #46739

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Täällä hommat etenevät vanhaan tuttuun malliinsa, eli hitaanlaisesti, mutta kuitenkin suunta on eteenpäin.

Muutama viikko sitten sain kannen takaisin pajalta, joten sen osalta hommat alkaa olemaan jo hyvällä mallilla. Kanteen vielä pientä hifistelyä ja se on kasausvalmis.Sipistelyiden jälkeen kannen palotilan koko pitäisi mitata, että pääsisi laskeskelemaan alakerran komponenteille tarvittavat muutokset. Tarkoituksena on siis nostaa mekaaninen puristussuhde sinne 12 kieppeille, sillä tällä hetkellä mieli tekisi rakentaa lähes ainoastaan E85:lla käytettävä moottori.

Paljonko olisi sopiva pänni, eli sylinteriputkien ylitys lohkoon nähden, tämmöiseen max 200 heppaa tuottavaan viinavapariin, jonka puristukset on n. 12? :unsure:
Nurkat täynnä pösöjä...
Viimeksi muokattu: 13.06.2018 00:28 : vexa.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 17.06.2018 23:41 #46741

 • vexa
 • vexa hahmo
 • Poissa
 • Luutnantti
 • Viestejä: 598
Vastailempa itse itselleni. :laugh:

Haynesin manuaali antaa vakiomoottorille putkien ylityksen ohjearvoksi 0,03mm - 0,10mm ja putkien välinen korkeusero enintään 0,05mm. Tietolähteiden selaamisen jälkeen olen päätynyt kokeistuttamaan tavarat 0,15mm pänniin, eli hieman vakiota korkeammaksi. Aion kasata koneen alkuperäisen tyyppisellä kannentiivisteellä, olikohan Elringin valmiste.
Nurkat täynnä pösöjä...
Viimeksi muokattu: 17.06.2018 23:49 : vexa.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Peugeot 309 5D 12.08.2018 10:08 #46830

 • _Lore_
 • _Lore_ hahmo
 • Poissa
 • Korpraali
 • Viestejä: 52
Täähän on edennyt mallikkaasti. :ohmy:
Meinasitko tän vaparina kuitenkin pitää?
Peugeot 306 Cabriolet GTI6
ex. 307 2.0 XSi coupe, 207 1.6 sport
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.
Valvojat: Talwar, Cacadu, Sami, Miikka