Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut

AIHE: Korjausvinkkejä, "oikoteitä" ja ajatuksia

Korjausvinkkejä, "oikoteitä" ja ajatuksia 02.06.2016 22:26 #43245

 • Kale
 • Kale hahmo
 • Poissa
 • Tapahtumavastaava
 • 306 S16 '94 + Audi TT 3.2q '07
 • Viestejä: 955
Pohdin tuossa jo aikaisemmin tälläistä threadia joten aloitetaanpa, useampi vuosi korjaamoalalla toi monia uusia näkökulmia asioihin ja osa näistä oli tiedossa jo aikaisemminkin. Monille saattavat olla itsestäänselvyyksiä mutta aina ei osaa ajatella kaikkea "laatikon ulkopuolelta" :cheer: Kerään tähän nyt muutaman mitä tulee mieleen ja lisäilen itsekin jatkossa näitä, Toivon mutta muut kantavat kortensa myös kekoon. Jos joku haluaa jotain oikaista niin näinkin saa tehdä.

Ja kyse nyt ei ole mistään korjauspatenteista vaan tavoista suorittaa erinäiset korjaustoimenpiteet.

Ensimmäisenä tulee mieleen ABS yksiköiden kanssa tappelu. Järjestelmä päässyt kuivaksi jarrunesteestä syystä tai toisesta, tai ollaan vaikkapa vaihdettu koko ABS yksikkö toiseen. Kuitenkin vika itsessään on korjattu ja yritetään ilmata jarruja. Jarrut ilmaantuvat eikä ilmaa enää tule läpi mistään ja jarrupoljin tuntuu silti hassulta - kuin olisi vieläkin ilmaa. Tässä kohtaa kannattaa käydä ajamassa hieman ja vaikka hiekalla polkaista jarrut pari kertaa kunnolla pohjaan että ABSit lähtee mukaan. Tämä yleensä palauttaa poljintuntuman normaaliksi kun ABS yksikkö pääsee toimimaan ja aukomaan venttiileitään. Joskus saattaa olla tarpeen vielä kerran ilmata jarrut tämän jälkeen.

Tähän hommaan uudemmissa autoissa on oikotienä järjestelmätesterillä suorittaa jarrujen ilmaus, testeri kertoo missä järjestyksessä suorittaa ilmaus ja samalla se käyttää ABS yksikköä. Ilmeisesti joissain automerkeissä (ei itsellä ole tullut vastaan testerin kanssa tehdessä, kuullut ja käsittänyt että näin voi olla) ABS yksikkö kykenee työntämään nestettä eteenpäin jolloin tarvitsee vaan aukoa ilmausruuveja.


Itsessään jarrujen/kytkimen ilmaukseen on monia keinoja. Näppärin/tehokkain sekä yleispätevin keino on mielestäni edelleen kaverin kanssa tehty pumppaamalla, aukomalla ilmausruuveja jne suoritettu ilmaus mutta itse kehitellyt monia keinoja yksintekemiseen.

Yksi on tietysti paineilmatoiminen jarrunesteimuri. Näitäkin on markkinoilla monenlaisia ja osa tehokkaampia/tiiviimpiä kuin toiset ja näillä hoituukin perinteinen ehjän järjestelmän nesteiden vaihto helpoiten. Tämä hoituu myös ihan painovoiman avulla, letku nippaan ja toinen pää astiaan - nippa auki ja antaa nesteen valua itsekseen läpi muita töitä tehdessä, kunhan vahtii ettei pääsylinterin säiliö tyhjene joskin siinä menee kyllä hetki aikaa että näin voi käydä.

Kytkimen työsylinterejä ilmatessa toisinaan tuntuu olevan hankaluuksia varsinkin jos järjestelmä on tyhjä - monesti suurin hankaluus on saada tulemaan nestettä edes läpi. Jarrunesteimuri voi auttaa tähän mutta yksi keino mitä itse on tullut käytetty on nostaa konehuoneeseen korkealle rautalangalla roikkumaan suppilo josta menee kirkas letku ilmausnippaan, suppiloon nestettä ja nippa auki. Tällöin kun poljinta polkaisee niin ilmaa nousee putkea pitkin, tässä vaiheessa kun pitää polkimen pohjassa ja odottaa että ilma nousee suppiloon ja korvautuu nesteellä voi polkimen nostaa, pääsylinterin pitäisi imaista "vastapalloon" nestettä järjestelmään. Tällä tavalla muljaamalla ei nippaa tarvitse välissä käydä sulkemassa kun vaan odottaa että ilma nousee ylös asti ja vapautuu pois -> korvautuu nesteellä. Riippuen vähän järjestelmän rakenteesta mutta voi olla myös mahdollista työntää ilmausruuvista sisään nestettä lääkeruiskulla johon liitetty letku. Tällöin ilma nousee vastakarvaan nestesäiliön kautta ylös.

406:ssa törmäsin kytkinremontti/työsylinterin vaihdon yhteydessä itselleni "outoon" ilmiöön joka selvisi virallisista Peugeotin korjausoppaista. Ainakin niissä malleissa missä on pyöräyttämällä kiinni oleva työsylinteri tarvitsee normaalin ilmauksen jälkeen käydä käsin pumppaamassa kytkinpoljinta nopeaan tahtiin n. 40 kertaa. Ensin alkuun poljin on täysin tunnoton mutta tuntuma löytyy sieltä kun sitä poljinta vekslaa hetken aikaa. Tämä tietty normaalin ilmauksen jälkeen.

Tuota suppiloviritelmää voi toki soveltaa jarrujenkin ilmauksessa samalla kaavalla mutta yksintehdessä ja jos toivottuun tulokseen ei pääse jarrunesteimurilla on ehkä paras keino ottaa letkunpätkä jonka päähän takaiskuventtiili, joka kannattaa säätää sillä tavalla että se ei sitten oikeastikaan laske nestettä takaisinpäin. mutta toisaalta on riittävän herkkä aukemaan ja laskemaan sitä ulos, ettei se poksahda paineesta irti letkunpäästä. Letkunpää venttiileineen pulloon/astiaan, itsellä oli yhdessä vaiheessa pitkän letkun kanssa tehty tälläinen tyhjästä 5l lasinpesunestetonkasta johon olin nipparilla köyttänyt kahvaan letkun kiinni jotta se myös pysyy säiliön pohjalla sitä liikutellessa. Pitkästä letkusta saattoi jopa kuljettajan penkiltä nähdä mitä letkussa kulkee. Näitä takaiskuventtiileitä pulloineen myydään esm. Biltemassakin hintaluokkaa 5e. Mutta tosiaan se venttiili kannattaa uutena säätää kohdalleen. Tuollaisen takaiskun kanssa voi jarrupoljinta käytännössä pumpata jatkuvasti ilmatessa.

Teoriassa tuo letkunpätkän kanssa tehty ilmaus onnistuu myös ilman takaiskua jos letkun toinen pää on koko ajan jämänestesäiliössä nestepinnan alla ja säiliö korkeammalla kuin ilmausruuvi jotta ilma pääsee nousemaan ja vapautumaan. Jos letkussa on menossa putelia kohti ilmakupla ja nostat polkimen, vetää pääsylinteri ilmakuplan helposti takaisin jarrujärjestelmään, tähän taasen auttaa edellä puhuttu takaiskuventtiili letkun päässä.


Itsessään jarruremonteissa (satuloissa joissa ei ole käsijarrumekanismia, eli jotka menevät painamalla sisään) näkee monesti että satula avataan paikaltaan, nyhrätään sitä irti kun palat tiukasti välissä. Itse ottanut tavaksi vääntää satulan päältä aukosta pienellä vääntimellä palojen välistä mäntä niin sisään heti alussa kuin mahdollista. Tässä saa vaan olla varovainen ettei murjo palojen kulutuspintaa pilalle saati hirveästi naarmuta jarrulevyä. Tietty jos näitä ollaan vaihtamassa niin samahan se sitten.

Toisinaan joutuu männän silti painamaan pohjaan muilla keinoin satulan irroituksen jälkeen. Hirveän suurta voimaa ei tuon männän sisäänpainamisen kanssa olisi syytä joutua käyttämään tai tämä kielii joko jarrumännän jumittamisesta sylinteriin - hapettumisesta tai ihan puhtaasti ruosteesta johtuen. Tämä saattaa myös johtua siitä ettei jarruneste pääse virtaamaan vapaasti takaisin säiliöön, helpoiten tämän testaa sillä että raottaa ilmausruuvin samalla kun painaa mäntää sisään, jos mäntä painuu helposti ja neste virtaa ilmausruuvista ulos - on tukos jossain muualla. Jos homma on yhtä hankalaa on syytä varautua satulaostoksille tai sitten satularemonttiin jos siitä uskoo suoriutuvansa. Suurimpaan osaan perusmalleista saa vaihtosatuloita tarvikeliikkeistä tänä päivänä hintaluokassa ~100e per satula niin kannattaako siinä hirveästi nähdä vaivaa purkaa vanhaa, varsinkin korjaamolla tuntityönä teetettynä on kunnostustyön hinta äkkiä sama kuin uusi satula olisi maksanut.
306 S16 '94 + 306 GTI-6 '97 + 206 CC '04 + Audi TT 3.2 Quattro '07 + Audi A6 Avant 2.7 Biturbo Quattro '02
Lepo: 2x405 Mi16, 605 SV24, 405 GR, 205 XL
Ex: 5x405, 1x206RC, 1x406, 1x505GTI, 1x205GTI
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Korjausvinkkejä, "oikoteitä" ja ajatuksia 02.06.2016 22:48 #43248

 • Kale
 • Kale hahmo
 • Poissa
 • Tapahtumavastaava
 • 306 S16 '94 + Audi TT 3.2q '07
 • Viestejä: 955
Jatkanpa uuteen viestiin vielä vähän lisää :laugh:

Jarrusatuloita aukoessa kannattaa liukutapit aina rasvata vaikka tuntuisivat herkältä sormin koitettuna. Niin monta satulaa avannut joissa liu'ut tuntuneet hyvältä mutta olleet kumien alta liki kuivat. Sipaisu kirkasta silikonirasvaa, mielellään toki vanhojen rasvojen puhdistus ensin jos yhtään näyttää siltä että on tarpeen. Silikonirasva toimii hyvin näissä Lucas/Girling satuloissa joita Peugeoteissa monasti etujarruina tapaa mutta myös ns. Ate jarruihin joissa liukutappi toimii kokonaisuudessaan kiinnitysholkkina satulan nyrkille. Näistä kannattaa liukutapit puhdistaa huolella ja kevyesti vaikka hioa, holkin kumiseen pesään / liukutappiholkkiin asennusvaiheessa sopivasti silikonirasvaa niin jarrut toimivat herkästi.


Mi16 tyyppisissä taka-satuloissa aka Girlingeissä törmäsin erään kerran yhdessä vanhemmassa Audi S3:ssa siihen että levyjä ja paloja vaihtaessa en saanut mäntää kierrettyä minnekään. Käsijarruvipu kyllä toimi. Otin satulan irti ja kiinnitin ruuvipenkkiin missä koitin uudemman kerran kiertää ja painaa mäntää sisään sekä ruuvata sitä ulos - ei minnekään. Käsijarruvivulla sain pumpattua männän ulos. Männän ympärillä oli valkoista hapettunutta höttöä joka jumitti sitä, tämän kun puhdistin jarrukliinerillä ja kevyesti kiillotin männän ympäriinsä vesihiomapaperilla meni mäntä nätisti paikalleen ja pohjaan asti, jahka ensin toki puhdistin satulan puolelta sylinterin myös ja rasvasin jarrukumirasvalla osat.


Pieni varaosavinkki tähän loppuun vielä, tästä on foorumilla muuallakin juttua mutta kaikkien silmiin ei välttämättä ole vielä osunut. Kytkinremonttia tehdessä jos on aikeissa vaihtaa XU moottoriin kampiakselin takatiiviste (sopivuudesta EW moottoriin en ole varma) löytyy "parempi" vaihtoehto BMW puolelta. Esm. E36:n 325i mallin (M50B25 moottori) takatiiviste irtonaisena ilman kehikkoaan on sopiva tilalle. Se mikä tekee siitä paremman on että sen voi naputella pesäänsä pohjaan asti - ei varmasti mene vinoon ja on muutoihin himpun verran jyhkeämpää tekoa kuin se. Tämä on nyt ihan muistinvaraista mutta olikohan orkkistiiviste 90x110x7 (jossa 7 on stefan paksuus milleinä) kun BMW osa on 90x110x12. Omaan 306 S16 moottoriin muutama viikko sitten asensin moisen ja hienosti on moottoriöljyt pysyneet kampikammion puolella. "Varoituksen sanana" tuo on myös hankalampi asentaa paikalleen jyhkeytensä takia siinä missä 7mm OE tiivisteen melkeinpä painaa sormin paikalleen. BMW stefa ei ollut sen kalliimpi edes kuin orkkismallinen, Elringin tiiviste maksoi 15e tarvikeliikkeessä.


Kuinkahan sekava tästä viestiketjusta tulee, tarvitsee ehkä myöhemmin hieman jäsennellä tätä :)

Lisään tähän vielä hyvinkin kätevän vinkin jos on aukomassa jarrulinjoja. Jarruputkia vaihdellessa on kovin ärsyttävä piirre että pääsylinteri valuttaa säiliönsä tyhjäksi sillä välin kun nyhräät uusia linjoja kiinni, ja vaikkei tyhjentyisikään niin ei siellä auton alla ole kovin mukava työskennellä jarrunestesateessa. Tähän auttaa jonkunlainen keppi/kiila kuljettajan penkin ja jarrupolkimen välissä. Ihan ensimmmäisenä kun aloittaa työkentelyn, paina jarrupoljin sen verran pohjaan kuin tässä kohtaa menee ja kiilaa poljin tähän asentoon etupenkkiä vasten. Tämän jälkeen kun avaat jarrulinjoja auton alta ei putken päästä valukaan mitään syliin. Tietty jos saman linjan avaat kahdesta kohtaa niin tällöin putki valuu tyhjäksi näiden kahden pisteen väliltä sieltä mistä helpoiten ulos pääsee. Jos järjestelmässä on reippaasti ilmaa niin en silti suosittele kiilaamaan poljinta täysin pohjaan vaikka se sinne menisi, säästää hieman pääsylinteriä kun polkimen jättää vaikkapa puoliväliin, ajaa saman asian - kunhan poljin on painatuksella.
306 S16 '94 + 306 GTI-6 '97 + 206 CC '04 + Audi TT 3.2 Quattro '07 + Audi A6 Avant 2.7 Biturbo Quattro '02
Lepo: 2x405 Mi16, 605 SV24, 405 GR, 205 XL
Ex: 5x405, 1x206RC, 1x406, 1x505GTI, 1x205GTI
Viimeksi muokattu: 03.06.2016 14:08 : Kale.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.
Valvojat: Talwar, Cacadu, Sami, Miikka