Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut

AIHE: Öljy testiä

Öljy testiä 15.08.2014 16:48 #36974

 • Jykke
 • Jykke hahmo
 • Poissa
 • Vanhempi kersantti
 • 207 GT
 • Viestejä: 202
www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
En tiedä kuinka vanha tuo on mutta ihan mielenkiintoinen. Vastaava testi vaikka 10tkm ajetuilla öljyillä voisi olla kiva nähdä.

edit: ei ne tulokset taida niin yksoikoisia olla..
540ratblog.wordpress.com/2013/06/20/motor-oil-wear-test-ranking/
Viimeksi muokattu: 15.08.2014 20:26 : Jykke.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.

Öljy testiä 16.08.2014 00:35 #36984

 • Benkku
 • Benkku hahmo
 • Poissa
 • Ylläpitäjä
 • Viestejä: 2364
ZDDP 'pilaa' öljyn varsinkin kun öljyyn kertyy vettä, tämä on ollut jo pitkään tiedossa. Kilpaöljyissä ehkä ok, kosak öljyä ajetaan sadan asteen paikkeilla ja vaihdetaan usein, mutta parempiakin kuivavoitelun varmistavia lisäaineita on.

www.maintenanceresources.com/referencelibrary/oilanalysis/oa-m.htm

540Ratin blogissa todetaan hyvin tuo viskositeettiseikka - pitää olla käytönaikana riittävän ohutta varmistamaan liukulaakerien lävitse riittävän suuri tilavuusvirta jäähdytyksen varmistamiseksi - mutta onhan sen 60sen oltava hyvää kun purkin kyljessäkin lukee Racing.

Pintapaine vs. lisäaineistus tkonsentraatio - näkee, että Exxxon osaa hommansa. Öljyä ei tarvitse parantaa suurilla lisä-ainekonsentraatioilla saadakseen öljykalvosta riittävän lujan - vanhempi M1, SN luokituksen öljy sijalla 10 (liekö tämä jo mPAO pohjainen tuote) - ja täysin ilman lisäainekikkailuja, joilla muutaman muun tulosta on saatu parannettua.

Mitä suurempi liukunopeus sen suurempi tilavuusvirran on oltava - eli viskon ohuempaa.

Sen verran vielä tuossa artikkelissa mainitusta 'rule of thumb' linjapaineesta - se kannattaa heittää ikkunasta ulos. Voitelu ja jäähdytys eivät riipu juurikaan linjapainetta vaan tilavuusvirrasta. Linjapaineen pudotessa öljyn lämpötilan myötä - kertoo vain voitelun ja erityisesti tilavuusvirran eli jäähdytyksen alkaneen toimia.

<clip toisesta ketjusta>
Paksun öljyn käyttö on väärin, jos/kun lämpötila on käytönaikana on matala (kilpailun aloitukset tyypillisesti) jos taas lämmöt korkeat - tulee lämpötilaa ennemmin kontrolloida sadan asteen paikkeille, kuin vaihtaa paksumpaan öljyyn.

Voitelu ja jäähdytys ovat ensisijaisesti öljyn riittävää tilavuusvirtaa ja toissijaisesti vasta painetta.

Öljyn kuormankantokykykään ei perustu viskositeettiin tai öljyn linjapaineeseen vaan riittävään tilavuusvirtaan. Mitä suurempi liukunopeus sen suurempi tilavuusvirran on oltava. MI on tässä suhteessa toki vaativampi moottori, sillä kannen osien (lähinnä venttiilinjouset) jäähdytys on korkeanostoisten nokkien käytön suhteen huomioitu kuten myös mäntien alapuolinen jäähdytys - näissä on toki paineraja venttiili, joka sulkeutuu jos linjapaine putoaa liiaksi.

Pumpun kapasiteetti ja mahdollinen kavitointi pitää korkeille kierroksille pyöritettäessä huomioida.

Ohessa liiteeksi opintomateriaalia, mitkä seikat vaikuttavat öljykalvon paineeseen liukulaakereissa.
www.ives.edu.mx/bibliodigital/Ingenierias/Libros%20Ingenieria/Automatica/the%20engineering%20handbook/Section04/ch23.pdf
lib.tkk.fi/Diss/2009/isbn9789522481627/

Kuumaleikkautuvuus arvo eli high temp high shear (HTHS) kuvaa öljyn kuormankantokykyä.

20W-60 taikka 10W-60 'Racing' öljyä en suosittele kenellekään, vaikka purkin kyljessä niin lukisi - erityisesti kun moottorin liukulaakerit vakiovälyksillä. Kuivanakäynnin riski on suuri.
</clip toisesta ketjusta>
Viimeksi muokattu: 16.08.2014 01:29 : Benkku.
Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi kirjoittaa viestejä.
Valvojat: Talwar, Cacadu, Sami, Miikka